windows 8.1 önizleme sürümü


Bildiğiniz üzere 26 Haziran tarihinde Windows 8.1'in önizleme sürümü yüklemeye sunuldu. Bilgisayarım servisten gelir gelmez ilk işim Windows 8.1'i yükleyip denemek oldu. Bu yazımın amacı "Windows 8.1 Önizleme Sürümü nasıl yüklenir?", "Kullanım kolaylıkları ve farklar ne oldu?", "Önizleme sürümü olduğu için karşımıza çıkacak hatalar nelerdir?" gibi sorulara cevap olmaya çalışmaktır, bulduğum hatalara göre güncellenecektir.
Windows 8.1’deki yeni uygulamaları ve varolan uygulamalardaki yenilikleri inceleyip yeni bir yazı altında sunmaya çalışacağım üşenmez isem :)

DİKKAT!
  • Adından da anlaşılacağı gibi bu sürümde olası hatalar ve veri kayıpları meydana gelebilir.
  • Hataların üstesinden gelebiliyorsanız, macera istiyorsanız ve kaybedecek veriniz yoksa kullanın.
  • Yinede işi sağlama almak için bilgisayarda kurtarma bölümü varsa usb belleğe atın. Yoksa Acronis gibi programlar ile yedek almanız önerilir.Bu sürümü kurmak için Microsoft Hesabı ile oturum açmanız gerekmektedir Yerel Hesap işe yaramaz.
  • Burada uyarı yapılmıştır ve kurmadan önce de MS uyarı yapıyor yani sistemde ya da verilerde olabilecek hasarların sorumluluğu deneyen kullanıcıdadır.

Windows 8.1 Önizleme sürümü nasıl yüklenir?
Bu sürümü yüklemek için Mağaza üzerinden ve ISO imajı üzerinden olmak üzere iki farklı yol var:

1. Mağaza üzerinden
En kolay yoldur. Buradan güncellemeyi indirip kurun. Kurulunca bilgisayarı yeniden başlatmak isteyecektir onaylayın. Bilgisayar Açıldıktan sonra Başlangıç ekranında Windows 8.1 Önizleme yükleme uyarısı çıkacaktır (uyarı çıkmaz ise mağazayı açıp orada en başa gelecek olan Windows 8.1 kutusuna tıklayın) Mağazaya Git butonuna tıklayarak boyutu 2.5 GB olan güncellemeyi indirmeye başlayın. Güncelleme indirilince otomatik olarak kuruluma başlayacak ve sistemin hızına göre 1 saat ya da daha uzun süre içinde yüklemesi tamamlanacak. Yükleme yapılırken yanlış hatırlamıyorsam 4 defa yeniden başlayacak. Kurulumda sıkıntı olursa BIOS'ta Fast Boot ve Secure Boot özelliklerini devreden çıkarın.

2. ISO imajı üzerinden
Buradan ISO dosyasını indirip dosyayı DVD ya da USB üzerinden boot edip kuruluma başlayabilirsiniz. ISO boyutlarından anladığım kadarıyla sadece güncelleme değil işletim sisteminin tamamı olmalı. Windows 8 kurmasını biliyorsanız sıkıntı yok :)

Kullanım kolaylıkları ve farklar ne oldu?

(Bu bölümde fazla detaya inmedim, ilk kullanımda gözüme çarpan yenilikleri ve farkları yazdım)

Bu sürüm dokunmatik ve klasik kullanım için özellikle modern arayüzde iyileştirmelerle ön plana çıkıyor. Başlangıç ekranını, kilit ekranını özelleştirmek daha esnek oldu. Arama sonuçları eskisi gibi tam ekranda değilde sağ taraftaki açılır menüden görüntüleniyor. Bilgisayar Ayarları yani modern arayüzlü denetim masası artık masaüstündeki denetim masasıyla rekabet edecek kadar güçlenmiş. Gördüğüm değişimleri ve iyileştirmeleri maddeler halinde yazmak daha iyi olacak:


  • Başlat butonu, Windows logo tuşu Windows logo tuşu+X menüsüne “Bilgisayarı Kapat” seçeneği ve oturum açıldığında direkt masaüstüne gitme seçeneği eklendi.
  • Başlangıç ekranını özelleştirmek daha da esnekleşti. Arka plan, kutucuk büyüklükleri, dokunmatik ya da fare hareketlerinde geliştirmeler. Bir de kutucukları toplu halde seçip taşıma, gruplandırma ve kutucuk boyutunu değiştirme işlemini tek seferde halledebiliyoruz. (Örneğin arka plan olarak masaüstü resmi kullanabiliyoruz ve renk düzenini istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz, kutucukları daha büyük ya da daha küçük yapabiliyoruz.)
  •  Kilit ekranında resimleri slayt gösterisine koyabiliyoruz.
  • Ağ bulma arayüzüne kablosuz bağlantıyı açma kapama düğmesi de eklendi.
  • Skydrive ile bulut depolama özelliği sistemle daha çok bütünleşti ve Bilgisayar ayarları uygulamasına da eklendi.
  • Modern arayüz uygulamalarında ekranda aynı anda yan yana iki farklı uygulamanın kapladığı alan değiştirilebilir hale geldi ve genişliği 1600+px olan ekranlarda ikiden fazla uygulamayı yan yana açma imkanı var. Dokunmatik kullanmayanlar için modern arayüz uygulamalarını kapatmak zordu. Şimdi ise Windows logo tuşu Windows logo tuşu+Aşağı yön tuşu kombinasyonu ile modern uygulamaları kapatabiliyoruz. Ayrıca Windows logo tuşu Windows logo tuşu+Sol yön tuşu ile uygulamayı ekranın soluna, Windows logo tuşu Windows logo tuşu+Sağ yön tuşu ile ekranın sağına yerleştirebiliyoruz.
  • Yeni Modern arayüz uygulamaları ve Modern denetim masası olan Bilgisayar ayarları’na yeni özellikler, ayarlar eklendi.
  • Gözüme çarpan yeni uygulamalar: Alarmlar, Hesap Makinesi, Okuma Listesi, Sağlık ve Fitness, Tara ve Yeme-İçme uygulamaları.
Yeni uygulamalar iyi güzel hoş ama önceden yüklediğiniz uygulamaların en az %90’ını önizleme sürümü olduğu için açamayacaktır bu yüzden kullandığınız uygulama varsa açılmama ihtimaline karşı Windows 8.1’in tam sürümünü bekleyin.


Kullanırken karşımıza çıkacak hatalar, sorunlar ve eksiklikler nelerdir?


Önizleme sürümünü yüklemeden önce çıkabilecek sorunları, yazılım uyumsuzluklarını göze almak gerekir. Açıkçası bu sürümü kullanmanızı tavsiye etmiyorum. 
  • Önceden yüklenen modern arayüz uygulamalarının büyük çoğunluğu açılmıyor.(ileride de açılmayacağı anlamına gelmez). 
  • Bazı programlarda uyumsuzluk ve sistemde kararsızlık kaçınılmazdır.
  • Sohbet uygulamasının kaldırıldığını ve resimler uygulaması ile diğer klasörlere göz atma işlevinin kaldırıldığını gördüm.
  • Performans olarak Windows 8 ile birbirine çok yakın ama sistemde olabilecek ani kararsızlıklar çalışmayı olumsuz etkiliyor.

Son söz:
İleri düzey kullanıcı (sistem yedekleme, temiz kurulum, vs) değilseniz tam sürüme kadar sabredin. Bunu yükleyecek olanlar MUTLAKA geri dönüş yapmak için gerekli tedbirleri alsın.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
cheytacllc © 2013. All Rights Reserved. Designed by CheyTacLLC
Top